Història del Kayak Club a la Seu d’Urgell al Club Cadí Canöe-Kayak

Tot va començar l’any 1964 quan Francesc Moles després d’haver vist a francesos i belgues navegar pel Noguera Pallaresa es va reunir a Lleida amb el president de la Federació lleidatana de piragüisme, amb l’impuls del capità metge Miguel Pérez i el recolzament i l’entusiasme de Manel Vernet, Josep Castellarnau, Carles Nart i una colla de joves agosarats que van aprendre a navegar entre el pont d’Alàs fins al pont de la Palanca, després des de la Quera així anar fent fins navegar per les aigües braves del riu Valira i del Noguera Pallaresa. Les primeres dones membres del club van ser Montserrat Melsió i Maria Jesús Pérez, a l’estiu del 1965 al club ja tenia 17 embarcacions, 38 palistes i 40 socis.

 

 

Les competicions d’aquella època consistien en 3 modalitats diferents: el descens pels rius, l’eslàlom i els esquimotatges. La primera prova internacional en la que va participar el club va ser el 1969 al XI Campionat del món de Bourg Saint-Maurice amb un dels primers medallistes del club, Josep Castellarnau que anys després entre el 1987 i el 2007 en seria el president.

Amb molta implicació i il·lusió de seguida es van començar a organitzar proves entre les que destacà la Setmana Internacional de CanoeKayak que s’organitzava entre la Seu i Sort. El riu Valira era el canal natural de competicions i expliquen que, quan el riu havia crescut, feien servir arcs i fletxes per poder passar els fils i muntar les portes. Ja l’any 1978 les proves de la Seu es van incloure al calendari de la Federació Internacional de Canoa ICF i el 1980 es va organitzar la Copa d’Europa.

La base nàutica fins l’aiguat del 1983 era en una caseta sota del pont de la palanca en la bifurcació del riu de la Calor, poc després també es va construir el centre poliesportiu d’Arfa al mateix lloc on és ara i així fins arribar al Parc del Segre que és la seu actual del club i de l’activitat majoritària dels palistes.

A partir del 1987 el club es va començar a promocionar a les escoles fent cursets d’estiu i de cara a l’organització dels JJOO del 1992, ja amb el parc del Segre construït i la perspectiva olímpica, es van anar especialitzant els tipus d’entrenaments, sofisticant el material i millorant el funcionament. Va ser en aquest moment quan el patrocini de la Cooperativa Cadí va esdevenir fonamental per al desenvolupament i la consolidació de l’activitat del club.

 

 

Es va adquirir el compromís de fomentar l’esport del piragüisme sobretot en els nivells escolars, de base familiar i també promocionar la participació en competicions de base i preparar als joves per, si escau, continuar en la competició a més alt nivell a través dels diferents centres de tecnificació. Una de les finalitats del club i dels compromisos amb l’Ajuntament a canvi de la utilització del Parc del Segre és el foment i la promoció de competicions nacionals i internacionals.

El club organitza proves nacionals i internacionals al parc del Segre i a Arfa que és on es fa l’activitat esportiva de base amb els diferents grups d’entrenament i les promocions d’estiu adreçades a aquells nens i nenes que busquen un espai on fer esport, estar a l’aire lliure i millorar en les capacitats tant físiques com de relació. El club ofereix tant a palistes com a familiars un espai en el que actuar, interactuar tot gaudint del contacte amb la natura i el respecte.

Gràcies a tota la gent que ens ha precedit els que hi són i els que trobem a faltar podem dir que el Club CCK és més que un club ara amb més d’un centenar de socis i de llicències federatives.